Nekpijn? Visie Fysiocratie Mimetherapie Fysiocratie snellinks
Nekklachten

Nekklachten

Inleiding

De nek geeft het hoofd ondersteuning en beweegbaarheid. In de nek lopen de grote bloedvaten en zenuwen van de hersenen en het gezicht en zitten de luchtpijp, het strottenhoofd en de slokdarm. De schildklier ligt vast aan de voorzijde en de zijkanten van de luchtpijp en het strottenhoofd. Achter de schildklier liggen de bijschildklieren. De nek bevat veel spieren. Deze maken voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse bewegingen mogelijk. Aan de zijkant gelegen spieren zorgen voor de draaibeweging. De nek bevat zeven halswervels, deze bieden een beschermend omhulsel voor het ruggenmerg dat door het wervelkanaal loopt. De wervels worden verbonden door tussenwervelschijven van kraakbeen. De keel ligt aan de voorzijde van de nek, de keelholte verbindt de mond, neus en het strottenhoofd met elkaar. De keelholte bevat structuren die worden gebruikt bij de ademhaling, spraak en het slikken. Nekklachten, vooral in de vorm van nekpijn, komen vaak voor. Bij Fysiocratie hebben ze veel ervaring met het behandelen van (chronische) nekklachten.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van nekklachten. Zo kan worden gedacht aan een ongeluk / trauma, een verkeerde beweging, een slechte houding of bijvoorbeeld artrose. Vaak herstellen klachten vanzelf weer. Wanneer klachten langer dan 4 weken aanwezig zijn of de klachten alleen maar toenemen is het raadzaam om een arts of fysiotherapeut te bezoeken. Bij uitval van spieren of het gevoel in de huid is het raadzaam om direct contact op te nemen met een arts.

Functie & klachten

Functioneel gezien loopt onze nek door tot tussen de schouderbladen. Om een goede nekfunctie te hebben is het van belang dan de aansturing van de spieren goed is, de gewrichten vrij kunnen bewegen en dat de spieren ontspannen zijn om de bewegingen te kunnen maken. Wanneer er iets niet goed functioneert in de nek kan dat veel klachten geven: o.a. pijn, hoofdpijn, bewegingsbeperking of pijnlijke spieren.

Therapie

Therapie voor nekklachten kan uiteenlopen zijn. Afhankelijk van wat de oorzaak van de klachten zijn wordt het therapiemiddel gekozen. Dit kan onder andere zijn:

Nieuwsgierig wat wij voor uw klachten kunnen betekenen? Neem contact met ons op!